|
prăji. 7 rezultate gasite
PRĂJÍ, prăjesc, vb. IV. 1. Tranz. A supune un aliment acţiunii focului (de obicei în grăsime încinsă) pentru a-l face comestibil sau pentru a-l prelucra. ♦ Tranz. şi refl. A (se) distruge sau a (se) degrada prin foc, a (se) arde. ♦ Tranz. şi refl. Fig. A (se) chinui, a (se) frământa. 2. Refl. (Fam.; despre oameni) A se expune la căldura soarelui sau a focului (pentru a se încălzi, a se bronza etc.). ♢ Expr. (Tranz.; fam.) A-şi prăji burta la soare = a nu face nimic, a lenevi. 3. Tranz. A încălzi minereurile în cuptoare speciale, la o temperatură inferioară temperaturii de topire, pentru a le usca şi a le purifica sau pentru a le face mai uşor de tratat prin operaţii metalurgice ulterioare. – Din sl. pražiti.
PRĂJÍ vb. v. ademeni, amăgi, încânta, înşela, minţi, momi, păcăli, prosti, purta, trişa, usca, zbici, zvânta.
PRĂJÍ vb. 1. a frige. (A ~ un aliment în ulei.) 2. v. bronza.
prăjí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. prăjésc, imperf. 3 sg. prăjeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. prăjeáscă
A PRĂJ//Í ~ésc tranz. 1) (alimente) A prepara supunând acţiunii focului, în tigaie sau în ceaun (cu sau fără grăsime). ~ peşte. 2) (minereuri) A încălzi până la o temperatură mai joasă decât cea de topire (în vederea uscării sau a prelucrării ulterioare). /<sl. pražiti
A SE PRĂJ//Í mă ~ésc intranz. (despre persoane) A se expune acţiunii unei călduri puternice; a se arde. ~ la soare. /<sl. pražiti
PRĂJÍ vb. IV. În gastronomie, mod de a prepara un aliment, mai ales carne, prin introducere în grăsime încinsă; în expr. a prăji în tigaie sau la tigaie = a prăji în puţină grăsime, ulei sau unt, în special piese mici de carne sau legume, la foc viu (sin. a sota); a prăji în baie de grăsime = a prăji prin imersiune totatlă în grăsime încinsă un aliment natur, pane sau învelit în aluat; v. a căli.
Baza de date folosita este sub licenţă GPL şi a fost preluată de pe dexonline.ro. Ea poate fi downloadată de aici sau de aici
|
|